2016. augusztus 24., szerda

Ki teremtette Istent? Értelem vagy Érzelem?

Sokan bíznak abban, hogy van valami a halál után, s az egésznek köze valamikhez, valamihez, mely alkotó, bíró hatalommal bír.
Sok féle képpen gondolnak rá.
Leginkább keresztény szempontból fogok írni a hatalmas égimeszelőről.

Valószínűleg vallásokban nincs magyarázat, hogy ő hogyan jött létre vagy mi.. Csak találgatás..
Bár az ősrobbanás s hasonló dolgok is csak elméletek.
Én nem zárom ki, hogy nem létezik ő. Bár a keresztény hit nem valami tetszetős..

Itt van Isten a mindenható, akinek terve van, s véghez viszi. Ha minden cselekedet úgy van, ahogy ő akarja, .....mert így rendelte el. Akkor lehet-e szabadakartról beszélni? Minden tet, gondolat az övé..
Vagy ha van is szabadakarat, akkor választás nagyon egyoldalú.
Mint tudjuk, ha az csinálod, amit ő diktál, akkor jó úton jársz. Mint egy országban a vezető parancsának követése, ha megszegi a polgár, akkor bűntetés vár rá...

Fura ez a pokol, menny cucc.. Ki, hova kerül?
Ha van lélekvándorlás. Akkor a Föld a menny s pokol egyben. Ha jó voltál akkor jó helyzetben születsz.. Ha nem akkor ellenkezőleg.. De az állatos lélekvándorlást nem vágom, indiai vallás szerint szabályokhoz kötött reikarnálodás.. Bakancslista című film Jack Nickolson humoros megjegyzése jutott eszembe a csigával kapcsolatban.

George Carlin-nal egyet tudok érteni néhány szemléletével.  Ha a mindenható csak ennyire képes, akkor én nem vagyok elragadtatva.

Miért kérdések sorozata jöhetne.. Hogy miért ilyen a világ.. Minek kellet szétválasztani a dolgokat? Miért nem egy maszlag egységes anyag a világ, vagy mi..
Szétválasztva vannak a dolgok, természetbeli törvényekkel alapozva. És az ember kutatja részleteiben a dolgokat, hogy mi hogyan épül fel.. Keresi a válaszokat..  Nyugati ember mikroszkóppal az apró dolgokat, csillagászati teleszkópokkal a távoli részeket. Míg a keleti ember a belsőbe néz. a lélek felé.
Ez egy érdekes szemszög.. Már nem is tudom, kitől hallotam illetve olvastam. De van benne valami.
Csak hogy... Értelmet keresünk.
Mi értelme van? Mi értelme van az életnek? Azért teremtette Isten, hogy majd próbálják megfejteni a lét kérdését teremtményei..?  Jók legyenek, hogy majd egy jó helyen együtt lazulhassanak?

Lehet eme sok szabályokon, törvényen túl, alkotások csúcsterméke talán a kiszámíthatatlan maga az  érzelem lehet. Bár ezek az érzelmek is valamihez köthetők. Amit ki lehet következtetni, mi hogyan hat az emberre, érzéseire stb...
De mégis egy olyan plusz lehet ez, mely szabálytalanságot is hozhat, kis változást, variációkat az életben, döntésekben...
Mire gondolok még? Pl. Egy dolog, mely fel van építve s csináljha a dolgát, de viszont érzelemmel, értékrendszerrel rendelkezik. S így már úgy tűnik, hogy több, mint tárgy, úgymond lelke van.
....................Lehet e sorokkal, nem tudom még súgaltatni se, hogy mit is szeretnék ezzel mondani :D


Vissza a szabadakaratról. Erről már lehet írtam egy bejegyzésben..
Mi van, ha valami összetett robotszerűségek vagyunk, akik be vannak programozva.. És ezek a gondolatok is, melyek leírásra kerülnek. Azok is az alkotó(k)é..
Még a kételyes gondolatok, hogy ő létezik.. Mintha író arról írna, hogy regénye főhőse tűnődik azon, hogy létezik-e az írója s ha ő van s írja a történetet, akkor neki van beleszólása?
Ha tényleg van Isten, akkor sokan kívánják neki, hogy gyere le b+ s nézd mi szart teremetettél. Milyen munka ez?
Végülis ki tudja, a bibliában az áll, hogy az embert az ő képmására teremtette? Érzelmileg vagy testileg?
Ha olyan beállítotásgú Isten, mint az ember, akkor miért csinálja, terve szerint hogy sokan szenvedjenek stb.. Hogy tesztelje a hitűket?  Hát én sajnálom szegény párákat, kik búzgóan hittek, miközben kiderül lehet a végén, hogy nem éppen úgy van, ahogy ők gondolták.

Szóval Isten rendelkezik emberi értékrendszerrel, hogy mi a jó s a rossz.. Akkor teremthetett volna egy tökéletes világot, s mivel mindenható mindent megoldhatna. (Igen, eszembe jutott, a paradicsom, vétkeztek a bibliai elsők.. Ádám s Éva. De minek rakta oda a két fát, miről nem kellet volna zabálniuk.

Isten hogy néz ki?
Mivel képmására teremti, ezért biblia szerint férfi.. Mivel idős, bölcs, ezért valami öreg fazont lehet elképzelni..
Nos, az araboknál nincsen Isten ábrázolás. És megértem..
Én szerintem Istenkáromlás lenne emberként ábrázolni Istent... Max ha fogja magát s lejön tesztelni upgradelését a Földön..
Kitérő ezzel kapcsolatban.. S hogy jön le? Megszületik? Az ő szelleme beleintegrál egy születendő gyermekbe s leéli az életét úgy, hogy nem tudja magáról, hogy ő az Isten.. :D Ez is milyen lenne már?  Durva lenne, ha sokat panaszkodna úgymond magára..

Na mindegy, tudom, hogy sületlenségek. Nem vagyok okos, de most még egy okos ember se tudna jó választ adni a világgal kapcsolatos Miért kérdésekre..


Másik...
Mivel az anyagok formálodtak, élőlények jöttek létre, melyek szabályozzák egymást. A táplálkozási lánc szerint.. Az ember meg kedve szerint tesz.. S igen, mint a patkány vagy a vírus szaporodik s változtatja a dolgokat. De most jó-e vagy rossz-e..
Ábrándozhatunk szimbiózisról.. De ahhoz valami olyasmi lényeket kellet volna teremteni, amik nem bántják egymást, annak fejében, hogy életben maradjanak..

Fáradt vagyok, hogy tiszta gondolatot, gondolat-menetet levezesek. Különböző szemszögből, lehetőségekből lehetne vitatni a dolgokat. Ahogyan a bibliát is teszik. Sok féleképpen értelmezik, írják ÁT... Ahogyan a győztesek is írják ÁT a történelmet..
Aztán már a franc se tudja, hogy mi hogy volt..


Érdekesnek tartom nem kizártnak a következő gondolatokat, hogy
világunk nem is igazi... Lehet, hogy tényleg egy kibaszott teszt az élet vagy egy játék. Aztán felkelsz a végén a valóséletben.. S vajon mi vár ott ránk? Ha megfigyeljük a mostani játékokat, szimulátorokat, hogy mennyire tökéletesen hűek szinte, s' szemüveget' használnak, hogy szinte azt az érzetet kelti, hogy ott vagy, stb.. Akkor a jövőben elég lesz valami a fejre rakni lehet, hogy az idegekre hangolódva érzeteket lehessen úgymond érzékelni, hamis dolgokat.. Belecsöppeni szinte egy álomba..
Úgy szerepelsz itt, hogy közben nem emlékszel, hogy mi van odaát :D ...
Ezeket a témákat jó pár alkotásban feldolgozták már. Pl.: Matrix.

Van olyan gondolat is, hogy valami fejletebb lények játszadoznak, élnek belőlünk.. Isteneskednek
Ezekkel kapcsoaltos az Ősi idegenek, meg a hüllő Istenek, amik szerepelnek minden vallásban szinte: Biblia- kígyó, keleten - északon sákrányok, inkáknál tollas kígyó,
Prometeusz, aki a tűzet adta. felemelkedett. Ördögöt is tűzzel ábrázolják, aki a tudást úgymond adta az embernek. A sárkány repül, tűzzel rendelkezik, okos is, bölcs talán - kínai cucc szerint..
A jellemzőket pedig természetben fogható dolgokhoz kötötték lehet később.. Tud repülni, akkor lehet szárnya van, tűz szerű fegyvere van, akkor tűzed okád.. stb, stb..
Ezzel kapcsolatban érdekes a következő témák: alkotások könyvekben, hollywoodi filmekben a technológia, a sárkányok, hüllők, a Hold, stb..

Ha vannak ilyen lények, akik bámulnak minket, úgymond terelgetnek, mint pásztor a bárány nyájat eseleg még a vágóhídra is.. Addig meteortól s hasonlóktól nem kell tartani, mert talán megvédenek..
De szabadok vagyunk-e? E világban vagy azontúl..

Túlélő ösztönünk a halált is túlakarja élni, lélek formában örökké akar lenni...
Lehetőségek: jó mennybe megy, a rossz pokolba. De jó.. Megszűnni esetleg lehet..?
A pokol, örökké bűnhödni, fasza.. Mert rossz volt az ember..

Nos, az a helyzet, hogy a lélek nem tehet semmiről. A test, amilyen helyre születik, ott a környezete az fog ráhatni.. Akkor meg miért sínyli meg a lélek?
Ez is fura.. a Lélek megőrzi a test formáját s érzelmeket s tudását?  Ahogyan  szellemeket ábárzolják?
Ha igen, akkor ez jó nagy kibaszás..
Mi van a fogyatékosokkal, az agyhalotakkal, vagy akik alapból úgy születnek? Hogy tudnának jól cselekedni stb..  Esetleg a pszichopatákkal, gyilkosokkal, elmezavarodottakkal? Hogy dönti el a a láthatatlan ember az égben, hogy jó-e vagy sem?

Kitudja...
Az is előfordulhat, hogy a halál után egységes, felvilágosult tudás vár ránk s röhögünk, -amit csak emberi materiális világban emberi értékrendszerrel tennénk persze csak.. - a hülyeségeinken, a kicsinyes dolgainkon, amikből nagyügyet csináltunk. vagy gondolatainkról, elképzeléseinkről.


Befejezem most...
A lényeg egyelőre összesítve minden szemszöget: Legyünk jók, egészségesek, harmóniában stb.. Amit kicsit nehéz kivitelezni egy nem emberi központú világban.. De, sok sikert! Csak derű látónak kellene lenni s blabla bla..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése