2016. augusztus 25., csütörtök

Elfecsérelt szórakozási idő - sorozatok

Gondolkodom most szabadidős tevékenységen.
S úgy érzem sok elvesztegett idő volt úgymond életemben.
Olyannal foglalkoztam, ami felesleges, nem adott pluszt, bár a helyzetben máshogy értkelhető, és nem csak én vagyok így sajnos, rengetegen, milliárd ember szinte, ha nem több.

Nem nagy valami, de végül is, később ha értelmét nézük illetve értékét vagy valami jót keresünk benne, akkor lehet belátjuk, hogy nem sok jó volt benne.. De akkor örültünk annak. S ez az ami, pozitívumnak elmondható.

Na jó kibököm, hogy miről van itt nagyba ..szó.

Sorozatok, filmek, játékok, műsorok, telefonos alkalmazások, amelyek csak vannak, de nem tesz hozzá, hogy jobb legyen az ember. Esetleg tényleg egyszeri unaloműzésnek jó, de az már kezd sok lenni, ha már egy évet kitesz ezekkel való időtöltés.

Sőt egyes dolgok még rosszabítják helyzetünket..

Nem éljük az életünket, bele menekülünk szinte valami más világba.. Nem próbáljuk megoldani ügyeinket, elórientálodunk, álmodozunk valami másról s ezt kikapcsolásként valamibe belemélyedünk...

Mi vezethetett ide? Meglehet az időbeosztásunk, fáradtság, a nyűg, a szürke hétköznapok..

Akkor elemezném sorjában.

A TV sajnos eléggé befolyásoló eszköz az emberekre nézve, főleg a még nem kiforrt értékrendszerrel s identitással rendelkezők számára..

Amikor a TV nevel...

Sorozatok
Sok a szar, amivel szennyezheti magát az ember, olyan, mint valami süti. Ami ízlik, de nem egészséges.. A sorozat rajongókat sokáig leköthetők.
Emberek képesek követni a viselkedési formákat, szövegeket majmolni, utánozni.

Fajták s lehetséges hatások:
Szappanoperák - vitáznak, pletykálgatnak...
Az életben is szinte szeret ezek után csámcsogni az ember a másik magánügyein, dolgain.. Kibeszélni a másikat. Ha balhé volt, akkor azt emlegetni kifilózni. Eme emberek kedvenc témái lehet más emberek s próblémái.

Most nem tudom, hogy ide sorolhatók-e a hétköznapi emberek életét eljátszó sorozat szerűsgek, mint pl Magyarországon a Barátok közt; Jóban, Rosszban;  Éjjel-Nappal Budapest...
Az a helyzet, hogy életünket mutatja be, de semmi pluszt nem ad. Ez már megint ugyanaz téma : távoli emberek s bajai..
Hogy valami jót is mondjak, miért jó? Talán vicces, szórakoztató.. Ez lehet a lényeg a nézők számára, de közben meg lehet torzítja az ember jellemét.
-
A saját dolgaival kellene törödnie az embernek, hogy haladjon. Keresse a megoldást az életében.
-

Életmentős, nyomozós sorozatokkal az a gond, hogy jónak tűnik a dolog, de a valóéletben nem ilyen egyszerű szóval a tudást s az elképzelést ne erre alapozzák. A karakterek a hangsúlyosak ebben is.

Életmentős, orvosos sorozatokban sok a szakszó, amitől kínainak tűnik az egész, de ki nem szarja le, nem azért nézik, hogy dokinak készüljenek.. Vagy hogy hogyan lássuk el a másikat a bajban...

Nyomozós filmek - Kis feszültséget, agressziót picit kelthet a szokásosnál.
Az a helyzet, hogy ebból rengeteg van. Ezek alapján viszont már megtanulhatjuk, hogyan legyünk gyilkosok úgy, hogy még nyomot sem hagyunk... Mivel ráadásul az esetek nem tudják úgy kivizsgálni mint a sorozatokban.
És nem is olyan izgalmas mint amilyennek mutatják. Az eszközök amik rendelkezésre állnak, nem mindenhol elérhetőek, Magyarországon valószínűleg kevésbé felszerelkeztek, mint amerikai társuk.
És a szerencse kíséri folyton nagy mértékben, hogy rátaláljanak a tettesre..

Mesék
Erről különtémát lehetne nyítni.
Egyre kreténebb mesék vannak, már az én időmben is hülyeségeket nyomattak. De ez csak egyre rosszabb lesz.
Úgy vagyunk vele, ami jobban néz ki, az valószínűleg jobb is..
Ez is egy lerágott csont. Hogy a mostani mesékben nincs tanulság.  A gyerek nem tanul belőle. Csak valami hülyeség kedvelője lesz, valami aranyos figurákért, vagy szörnyekért rajong stb..

Ezeknek pszichológiailag se kimondottan jó.

Úgy érzem kezdek általános dolgokról írni, vagyis úgy fogalmaznák, ami aberált dolgok, melyek általánossá váltak a napjainkban.. A kretén mesén nevelődött hülyegyereknek még hülyébb gyereke lesz, ha nem nől be a feje lágya s elgondolkodik, hogy milyen szarral eteti testileg, szellemileg gyermekét.

Az a helyzet, hogy én nem szoktam TV-t nézni, szóval mostanában nem tudom mik mennek s mit vált ki. De az alkotók gondolom nem térnek el a bevált módszerektől s egyebekről.


Amúgy életünk nem érdekes?
Nem állnak előttünk  megoldandandó ügyek? Kihívások? Élvezetek?
Lennénk mások?


Nem akarok belekezdeni sorozatokba, személy szerint kettőt követek: Walking Dead s a Fear the walking dead-t. Nem rég rövidre zártam egy sorozatot: Dexter-t. Úgy voltam vele, hogy úgy is csak a lényeg érdekel, mi lesz a szereplőkkel, s szerencsésen itt nem nagyon lehet elveszíteni a szálakat, így könnyedén lehetet ugrani át részeket, sőt jó összefoglalókkal indít, így aztán lecsaptam, csak az a baj, hogy néhány vicces részt, drámai jelenetet kihagytam.
De nem akartam leragadni, mert másra szeretném fordítani maradék időmet, szabadidőmet, abbahagyni se akartam, mert csak piszkálta volna a fantáziámat, hogy vajon mi lesz ez a rész után.. S a kurva sorozatoknak ez a szokása, hogy a vége fele valamivel fenn tartják az érdeklődést s várja a következőt az ember..

A rajongók meg várják nagy szünetek közben a következő részeket, gondolkodnak, elmélelkednek, hogy mi lesz vajon a következőben.. Lázban égnek, alkotnak, miközben dolgaikkal nem haladnak.

ÉSS megint ott vagyunk, amit egy próblémát vált ki, amibe tudatlanul beleesünk,..  Hogy szalad az idő s ilyen megfoghatatlan, hozzánk távoleső, plusz dolgot nem adó időtöltéssel foglalkozunk..

Úgy érzem összefoglalóan, leírtak kicsit negatívitást éreztett, nem valami jó véleménnyel írtam eme fajta időtöltésről. A pozitív legyen az élmény, amit nyújthat, egy kis világ felejtés.

Ez véleményem erről.

Valószínűleg kihagytam valamit., nem részleteztem egyes dolgokat jobban.
Általában este, zene hallgatás közben írok, így aztán kiesnek dolgok, s furcsaságokat is írok...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése