2013. június 2., vasárnap

Ember az állatok felett


Az ember nem olyan volt, mint most...
Most a Föld hűtlen, szemtelen gyermeke lett, aki felsőbb rendűnek hiszi magát s jobbnak az állatoknál.
Bár a természet is vad, kegyetlen. De amit az ember művel, az felülmúlhatatlan.
Hol szakadt meg az ember és a természet közt a viszony?
Az ember nem csak az állatok jogait tapossa el, hanem fajtársaiét is. ( Mik az emberi jogok? )

Azért akadnak kivételek, a világ eldugott részein...

Mi vette rá az első embert, hogy húst egyen? Az éhség? Tél miatt nem voltak növények, gyümölcsök stb...
S azokon a tájakon, ahol nem fenyegetett ilyen veszély, ott miért ?

Lehet egy beteges eszme, hogy aki felül kerekedik a ragadozó állatokon, annak is húst kell ennie?

Természetben élőknek aránya egyensúlyban kell lennie. Tápláléklánc csúcsról beszélnénk, akkor legalul a legtöbbnek kell lennie, növénynek s terméseinek aztán növényevő állatok, rovarevők, legfelül húsevő állatok... Az állatok akkor esznek és isznak, mikor szükségük van, nem hobbiból, nem az ízért...

A mostani civilizált ember akkor eszik, iszik, ha teheti...
Nem akkor esznek húst, mikor rászorulnak, hanem amikor szeretnének. És csak az ízéért..
A haszonállatokra s természetben vadállatokra az ember úgy tekint, mintha isteni feladatuk az lenne, hogy az embert éltesse: "Azért vannak..." ( Amilyen a mai ember, nem méltó, hogy egy állat feláldozza magát az embernek, csak azért, hogy egy jó ízűt egyen. )
Ha már Istenről szót ejtünk, én meglátásom szerint nem azért bízta rá az emberekre a Földet, hogy kisajátítsa, birtokolja. Hanem hogy védje!
De ehelyett, szabályozza (ami olykor nem rossz, ha az élővilág hasznára is váll, de nem hiszem, hogy gyakori) pusztítja, az állatokat maga alá rendeli, önmagához igazítja, szolgaságban, rabságban élteti s felfalja. Itt most nem a házi kedvencekre gondolok, bár valahol világon az ember azt is fogyasztja. Kutya, macska, stb... amelyeknek fajtársait a világban sem eszik, általában... ( Ez is elvi kérdés, hogy miként viszonyulunk a dolgokhoz, miért nem lehet így tekinteni a többi állatra? Amúgy egyes törzsekben régebben, a kannibalizmus is volt.) No amúgy a ragadozó állatok húsát miért nem eszik? Gondolok cápára, rókára, oroszlánra, medvére, stb... Bár őket is levadásszák, de már más célból.


A kereszténység 10 parancsolata közül az egyik így szól, hogy: "Ne ölj!" Ez valahogy az állatokra nem vonatkozik. Erről George Carlin is beszél. A buddhizmusban, hinduizmusban hívők jobban tisztelik az élővilágot, bár abból kifolyólag is, hogy lehet az egyik családtagjuk volt előző életükben. Hiszen hisznek a reinkarnációban, lélekvándorlásban, az újbóli megszületésben.

A vegetarianizmusról. Érdemes végig vizslatni a wikipédián leírtakat.
Mielőtt engem elítélnének ebben a társadalomban, ahol felnőttem... Nem vagyok vegetáriánus, bár ennek is különböző fajtái vannak. Egy negatív szóval élnék: Válogatós :) Ha tehettem nem eszek húst, de ha csak magában húsétel van, főleg ha vendégségben vagyok, akkor nem szoktam megsérteni a 'szakácsot'. Húst ettem gyerekkoromban, szeretem is az ízét, de nem esik jól, meg a tudat magában, ezért nélkülözöm.

Szóljon két dal a húsevő embereknek...
HétköznaPI CSAlódások - Vegetáriánus


Belga - Hús
Továbbá egy angol nyelvű, magyar feliratos előadást ismertetnék még:


Az állatkínzásról és kísérletekről még szót nem ejtettem, erről a videóban beszéljen az Antifaces tagjai:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése