2013. május 30., csütörtök

Nem zavarja a szemét a szemét?

Honnan is közelítsem meg ezt témát...? Ebben a bejegyzésben átlagos helyzetről szeretnék írni. Továbbiakban még fejtegetni fogom ezt a témát s előállni pár ötlettel.

Ebben a világban s elmúlt időszakban a civilizált embereknek szokásává vált a szemetelés.
Elég változó mértékben termelnek szemetet emberek világszerte.
Csoportosítás: építő ipar, s elavult gépek, holmik ... fertőzött -, űr-, hulladék/szemét.

"Szemét: Olyan - számunkra - már feleslegessé vált anyag, melyet nem tudunk, vagy nem akarunk újrahasznosítani.
Hulladék: Feleslegessé vált anyag, melyet szelektíven gyűjtünk, és ezáltal lehetővé tesszük az újrahasznosítását."

A falvakban, de leginkább városokban tapasztalható a szemetes utcák. No meg a települések közti utak is azok.

Ezek a sűrűn járt utcák, ahol legtöbb ember jár-kel. Az én környékemen úgy tapasztalom, hogy az oktatási intézmények s az emberek haza felé vezető útjukig elkíséri a látvány. Igen, itt a diákokra gondolok, akik fáradtságból, nem törödömségből eldobják a szemetüket (Ezek például egyes termékkel járó csomagolás, rész, maradék pl.: Cigaretta csikkek, rágógumi, papírszemét, műanyag kellékek: flakon, pohár, fém - üdítős italok vagy sörök doboza. Általában. Bár a sörös üveg, dobozok a kocsmák s szórakozóhelyek körzetében gyakori az előfordulás, persze... De részegen minden ember szarik a világra, bár biztos vannak kivételek.

Nos, régen is biztos szemeteltek. Ha nagyon messzire is akarunk visszanyúlni az időben.
Ha most az előzőleg említett szemét kiváltó tényezőket nézzük, hogy Cigaretta - dohányzás, régen is művelték, de akkor  pipáztak, megtömték a pipájukat dohánnyal, meggyújtották, szívták stb.. s befejeztével a dohányt kiürítették a földre például, égetett szerves anyag, eloszlott hamar biztos, meg kevésbé észrevehető volt. A cigicsikkek látszódnak, papírral betekert szűrő meg mesterséges, nehezen bomló résszel. (Bár ezt tesztelni fogom :) Minden esettre zavaró látvány, meg a rágógumi, ahogy szétlapulnak és a kosz befedi ( Van 1-2 ötletem a rágógumival kapcsolatban, egyik bejegyzésben írok majd.)
Amikor az ember étkezett régen, például gondolok én a földön dolgozó emberekre, ételeiket, kenyereiket bebugyolálták kendővel, nem papírral s használat után nem eldobták, hanem hazavitték. Bár ha el is dobták volna, ahogy a papírt, az nem okoz nagy gondot, ha víz éri szétfoszlik, elenyészik, ahogy a rongydarab is idővel.
No de az üveg, s fém, műanyag dolgok már nem igazán. Manapság gyakori az ételek, italok eme anyagokból alkotott tárgyakban, csomagolásokban tartani.  Aztán az ember vagy lustaságból, vagy régi ősi-szokás szerint, ami nem részünk azt eldobjuk s ott hagyjuk, mint eb a szarát. Mmm... Ha az állatok is szemetelnének az akkor sza... salak anyag s vizelet? ürítése lenne. Ez esettben az embernél is annak számít, ami más szerekkel együtt, csöveken át vízzel, szennyvizet hoz létre.
Ha gépekre gondolunk, egyszerűbbek voltak régen, javíthatóak könnyedén, vagy más egyébre felhasználható. A mostaniak bonyolultabbak, nehezen cserélhető alkatrészekkel  s néhányuk veszélyes hulladékot tartalmazhatnak: elemek, akkumulátorok  stb...
Biztos sokaknál előfordult, hogy vettek gépet és néhány évre rá befuccsolt. És a javíttatása többe kerül, mint egy új gép. S mi légyen? Általában vesznek másikat. A régi megy a szemétbe.
A régi gépeket, össze lehet hasonlítani az újakkal. Bár igaz, hogy az újabbak hatékonyabban dolgoznak, kisebb a fáradozás. De miért megy tropára hamar? A régi gép miért éli túl az újakat? Ez a hatékonyság s a jó munka ára? Nem lehet üzemeltetni évtizedekig? Ezt sokan fejtegették, s a szálakat összekötve egyesek már rá is jöttek, hogy miért? Tervezett elavulásra jutottak. Ennek utána lehet járni, meg videók/filmek is foglalkoznak a témával.
[Meglehet vannak-, meg kell, hogy legyenek kivételek, de ez a mai általános felállás.]

Ennyit most erről, részletezés később...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése